Ce inseamna ENUREZIS?

Boala numita enurezis (enurezis nocturn) este definita ca o emisie involuntara de urina in timpul noptii sau zilei la un copil mai mare de 4 ani. Aceasta boala se manifesta prin udarea repetata a patului in timpul somnului. Udarea patului este ceva obisnuit la sugari si copii mici sub 4-5 ani, dupa care acest fenomen (“pipi in pat”) devine o problema. Enurezis-ul afecteaza 15-20% din populatia de 5 ani. Baietii sunt de doua ori mai afectati decat fetele.

Exista doua forme de enurezis nocturn:

(I) enurezis primar – cea mai des intalnita forma, care se intalneste la copiii ce, ajungand la o varsta avansata, continua sa ude patul. Cauza exacta nu este cunoscuta, dar se considera ca se datoreaza unei intarzieri in dezvoltare si foarte rar poate fi o cauza urologica sau neurologica la un copil.

(II) enurezis secundar – reprezinta aproximativ 10% din totalul cazurilor cu enurezis si se intalneste la copii care au dobandit in timp acest simptom. La aceasta forma cauzele pot fi numeroase, de la anomalii, infectii, afectiuni, pana la tulburari psihologice si ale sistemului nervos.

Pentru orice tip si forma a enurezisului se recomanda consultarea medicului specializat in acest sens.

Tratament enurezis

In prezent, daca boala nu are la baza cauze organice, exista cateva tipuri de tratament pentru enurezis si o serie de masuri care pot fi aplicate.

Cel mai raspandit tip de tratament este acela care presupune sa educi copilul si sa ii dezvolti reflexele necesare pentru a elimina controlat urina. Optiunile si sfaturile pentru tratament enurezis nocturn la copii ar fi:

Alarma enurezis – este un dispozitiv electronic care declanseaza o alarma in momentul udarii patului sau a chiloteilor. Astfel, copilul se trezeste si continua o golire voluntara a vezicii. (apasa aici pentru mai multe detalii)

Calendar enurezis – este un calendar in care copilul impreuna cu parintele poate tine o evidenta a noptilor fara mictiuni. Pentru o noapte trecuta cu succes copilul poate fi recompensat si material, in caz contrar nu trebuie sa fie pedepsit. (apasa aici pentru mai multe detalii)

Reeducarea vezicii – presupune o serie de exercitii precum: intreruperea constienta, multipla a jetului in timpul urinarii; pentru copii cu capacitate mica a vezicii se recomanda o crestere a intervalelor dintre mictiuni (copilul trebuie sa astepte putin mai mult inainte de a merge la toaleta) cu scopul de a mari capacitatea acesteia; pentru copii cu o vezica mai mare se recomanda vizite cat mai dese la toaleta si sa se asigure ca vezica este complet goala dupa urinare.

Consum controlat de lichide – se recomanda restrictie de lichide cu 2 ore inainte de somn si urinare fortata inainte de culcare.

Consultanta psihoterapeutica – poate identifica unele cauze psihologice care au dus la aparitia bolii, astfel, oferind sfaturi parintilor pentru excluderea acestor cauze.

Medicamente si tratamente naturiste – care pot fi recomandate numai de medici specialisti.